Du har ingen varer i handlevognen

Du har ingen varer å sammenligne.

Lys er ikke bare lys - Lys må man ha!

Trenger du bedre lys? Eller ønsker du bare mer lys?

Lys og varme utgjør grunnforutsetningene for livet. De får naturen til å blomstre og gir oss den aller viktigste livskraften og energien. På sommeren er den naturlige lys mengde størst ettersom dagene er betydelig lengre enn under senhøsten og midtvintern. Lysets mengde måles i lux. En lux tilsvarer mengden lys som et brennende lys stråler på én meters avstand. Solmengden utendørs er ca 50.000-100.000 lux på en lys sommerdag. Hjemmets normale allmennbelysning gir en lys mengde på ca 50-100 lux. Denne mengden er tusen ganger mindre enn det naturlige lys på en sommerdag. Nå bør du ikke ha like mye lys inne som ute, men det er viktig å huske på å ha nok lys.

Kun 30 % av det lys som når netthinnen til en 20-åring vil normalt nå hinnen til en 60-åring. En konsekvens av dette er at man som ung kan identifisere en rekke gjenstander en person i høy alder ikke klarer å identifisere under dårlige lys forhold. Samtidig går synets evne til å innstille seg på mørke gjennom en forandring. En 70-åring bruker dobbel så lang tid på å tilpasse seg samme mørke som en 40-åring, og tre ganger så lang tid som en 20-åring. Det økte behovet for lys, den økte følsomheten for blending og den generelt nedsatte synsskarpheten har konsekvenser for hvordan man i høy alder burde tilrettelegge lys i miljøet man oppholder seg. Da terskelen for å oppfatte lys forhøyes med alderen må det generelle lys nivået også økes med alderen for at gjenstander overhodet skal bli sett.

Det tar også lengre tid for eldre å tilpasse seg et skifte fra sterkt lys til svakt lys. Store variasjoner av lys i rommet vil da gjøre øyet dårlig tilpasset de sterkt belyste og svakt belyste områdene i rommet. Det beste lyset vil derfor ofte være en god spredning av det generelle lys, og supplementere med punkt lys for å øke kontrastene mellom gjenstand og bakgrunn.

Det er imidlertid viktig å huske at sterkere lys øker faren for blending fra glatte overflater, samtidig som masse lys lett kan virke kaldt og utrivelig. Når du skal planlegge lys må du huske å ta hensyn til hvem som skal oppholde seg i rommet, det kan ofte være vanskelig å tenke seg at lys en selv vurderer som tilstrekkelig og uproblematisk kan virke funksjonshemmede på andre i svar av for mye lys eller for lite lys. Uansett hva slags behov du har for lys - vil du finne noe hos oss.

Et bredt og stort utvalg av lys finner du hos Designbelysning.no. Vi kan riktig lys. For lys er faktisk ikke bare lys. Lys kan gi deg rom, lys kan påvirke humøret ditt og lys kan hjelpe deg forme det rommet du ønsker. Skal du ha lys til ditt hobbyrom? Lys til baderom eller lys til det romantiske soverommet? Hva med lys på kjøkkenet eller lys i gangen? Designbelysning.no har bredden og allsidigheten du ønsker innen lys. Vi har et stort utvalg i lys og prisklasser for en hver lommebok!

Se alt om våre tilbud på nettsiden. Du kan handle det du trenger i vår nettbutikk. Har du spørsmål angående lys kontakter du oss!

Velkommen til Designbelysning.no!