Lampe til Soverom

Soverommet er nok ikke det aller vanskeligste rommet å finne belysning til i forhold til f.eks. badet. Man trenger jo for eksempel ikke å tenke på riktig IP-grad. Hva som definerer en lampe til soverom er veldig opp til den som skal bruke den og hvilken stil man ønsker. Den største utfordringen med å finne riktig belysning her er kanskje mest å prioritere å gjøre det.

Mange har kanskje kun en enkelt taklampe og en nattbordlampe eller en vegglampe ved senga. Med mindre du har et veldig lite soverom uten garderobe er ikke dette nok til å få god belysning på soverom. Dersom du er på jakt etter å bruke litt tid og ressurser på dette rommet, har vi et par tips til soveromsbelysning som du gjerne må se på. Det er ikke så mye som skal til for å betraktelig løfte både belysningen og trivselen.

Krystallkrone kan også brukes som lampe til soverom, her ser du en hos hannepaalandet.

Krebs Krystallkrone hos @hannepaalandet

Eos Fjærlampe er populær som lampe til soverom

Eos Fjærlampe på det sorte soverommet til Ida Wulff

Vegglampe til soverom hos englaskreativeverden

Awinion hos @englaskreativeverden

Taklampe soverom

Den lampen som de aller fleste har på et soverom er en taklampe. Taklampen er et viktig virkemiddel for å gi deg god allmennbelysning. Dette er smart med tanke på rengjøring, bytting av sengklær og når du skal kle på deg. God generell belysning er også viktig når du skal finne den kjolen du ikke har brukt på en stund. Den som gjerne ligger innerst i skapet et sted. Taklampe på soverom er viktig for alle ting du gjør på soverommet som krever god belysning.

Kun en taklampe med høy lumen vil gi deg godt lys akkurat der den lyser, men ikke særlig hyggelig stemning på soverommet. Det vil hjelpe å velge en taklampe som kan dimmes, da det ofte er fint å ha godt lys her inne, men ikke alltid like stemningsfullt når behovet krever litt mindre. Eller når vi skal prøve å gire ned for å få sove etter en alt for stressende dag. Det kan være godt å ha et mer behagelig lys når du legger deg og i de stille morgentimene. Spesielt om du har en partner som ikke legger seg eller står opp på samme tid som deg.

Plafonder med stoffskjerm

For å velge en lampe til soverom som både gir deg godt lys og stemningsfullt lys, er det mange som velger plafonder med stoffskjerm. Disse taklampene sprer lyset godt og jevnt gjennom skjermen og har ingen felter som vil blende. Samtidig gir de ofte et mykt og behagelig lys og uttrykk til interiøret som vil kle et soverom. Noen av våre mest populære plafonder til soverom er Soft Plafond fra Belid og Cambria fra Astro Lighting.

Taklamper i opalt glass

Glasslamper med opalhvit skjerm gir litt av den samme effekten som stoffplafonder. En slik taklampe i glass sprer generelt lyset bedre og jevnere enn de med klart og gjennomsiktig glass. Kombinert med en dimmer får du da både godt lys ved behov og mykere lys når du vil roe ned. Vær oppmerksom på at hvite lyspærer passer best i hvite glasskjermer. Hvite pærer gir et best resultat i spredningen av lyset via glasskjermen, du unngår skjemmende lys-flekker i glasset.

Lampe til soverom med skråtak

Dersom du har skråtak kan du fint fremdeles bruke en utenpåliggende taklampe. Et lite tips er å lage en liten vinklet kloss som du monterer i taket for å rette opp lampen og få den mer horisontal. Vurder også skrå-skjærte taklamper som den gode, gamle Classic Glob fra Ifö Electric.

Fjærlamper er populære på soverom

Det er ikke bare plafonder du kan velge i, det har også blitt ganske vanlig med pendel på soverommet. En meget populær lampe til soverom som vi ser blir mye brukt er den flotte Eos fjærlampen. En fjærlampe passer både til de voksne og til barnas soverom. Eos fra UMAGE kommer nå i en rekke ulike størrelser og farger, så her kan man velge og vrake uansett hvilken stil man har. Eos selges som lampeskjerm og kan kombineres med ulike oppheng, veggfester, gulvstativ og bordstativ. Derfor står du også fritt til hvor på ditt soverom den passer best. De har også en komplett utenpåliggende variant som kan brukes som både vegglampe og taklampe.

Dersom fjærlamper ikke er helt din greie kan du fint velge en annen hengende lampe til soverommet. Velg gjerne en pendellampe med litt størrelse i midten av rommet dersom du har god takhøyde. Eller vurder flere små på rad i fotenden av senga. Pass på avstand til garderoben slik at du ikke slår i lampene når du kler på deg, men gjerne nær nok til at de lyser inn på klærne.

Sengelampe

I tillegg til en lampe i tak er det ganske vanlig for folk flest å ha en eller to lamper ved senga. Enten en nattbordslampe eller en sengelampe som er montert på vegg over eller ved siden av senga. Mange syns det er fint å lese på senga uten å forstyrre en eventuell partner. Da vil man gjerne ha en bra leselampe. Et godt leselys ved senga er justerbart og belyser bare et begrenset område. Vi har et stort utvalg av ulike vegglamper til soverommet, ta gjerne en titt på de som har en ekstra justerbar arm med leselys. Disse lampene er veldig populære og vil forstyrre en eventuell partner minimalt siden de har en smal og direkte lysstråle. Dersom du helst vil ha en dimbar vegglampe til soverom kan vi anbefale Belid sin Cato Vegglampe. Den kommer i flere ulike farger og er et ypperlig valg til vegglampe soverom. Den kommer i tillegg til enkel variant også i versjon med to skjermer som kan dimmes separat.

Dersom du ikke leser på senga, er det vel så bra med en bordlampe på nattbordet. Bruk gjerne en skjermet lampe for mykest lys. Det kan se veldig kult ut å bruke små pendler på hver side av sengen eller vegglamper med åpne lyskilder. Dersom du velger dette anbefaler vi deg å bruke fargede eller hvite lyspærer for minst mulig blending. En god natt søvn er viktig for vår helse! Og vi sover tross alt bedre når det er mørkt rundt oss.

Stemningslys på soverommet

Men ikke glem at soverommet er et rom hvor du gjerne skal bruke mer enn bare en lampe i tak og en eller to ved senga. Man burde alltid bruke to ulike lyssettinger i et rom; funksjonsbelysning og dekorasjonsbelysning. Begge deler er viktig for å gjøre rommet praktisk, samtidig som det skaper god stemning. Dette gjelder også i soverommet, og det er ikke bare å sove vi gjør i dette rommet. Riktignok har du øynene lukket mesteparten av tiden, men du trenger likevel en god blanding av ulike typer lamper til soverom for alt du gjør mens du har øynene åpne.

Dekorasjonsbelysning

Det de fleste kanskje burde fokusere mer på innen belysning til soverom er stemningslys. Når det passer seg med en mykere belysning, kan indirekte lys og skjermede lamper med hell tas i bruk. Dette har vi allerede nevnt for taklyset og sengelampene, men disse alene er ikke nok til å gi et godt opplyst rom når du trenger det. Med lamper spredd rundt i soverommet får du en koselig stemning, og kontrastene mellom belyste og ikke-belyste områder dempes. Flere lampepunkter gir deg mer frihet til å velge og åpner opp for hyggeligere og mer funksjonell bruk av rommet.

Av og til vil man kanskje være litt romantisk på dette rommet, da er det fint at belysningen spiller med på laget. Det er vel de færreste av oss som liker å ha flombelysning på når senga ikke brukes til å sove i. Har du et lite bord eller en kommode på soverommet passer det fint med en liten bordlampe. Kanskje har du plass til en dekorativ gulvlampe borte i den mørke kroken som kan sette stemningen?

Har du et lite soverom er det en god ide å gå for belysning du fester til veggen. Slik sparer du plass på nattbord, kommode og lignende flater. Vurder også en bærbar lampe eller lanterne som du kan bruke overalt dersom du har liten plass i leiligheten.

Lamper soverom: garderobeskap og ved speil

Dersom du har din garderobe og kler på deg på soverommet, er det spesielt viktig med god belysning. Om du har speil på soverommet kan det være lurt å ha lamper på begge sider av speilet, slik at du får et jevnt lys uten skygger. Du kan også montere spotter eller downlights i tak litt i forkant av speilet, men da risikerer du å få skygger under hake, nese og øyne. Belysning på sidene vil veie opp for dette.

Det finnes lamper som kan benyttes inne i klesskap. En tynn LED-list i aluminiumprofil vil være en ypperlig løsning her. Vi anbefaler LED-profiler fra SLV og kan levere alle deres produkter.  Spotter og skinnesystem vil også være et bra valg så sant du har plass til det. Har du dårlig plass kan en liten LED-lampe med bevegelsessensor som lyser når skapet åpnes og slår seg av automatisk være det riktige valget. Da unngår du unødig bruk av strøm om du skulle glemme å slukke lyset. Har du ikke plass i skapet, kan lampe over klesskapet være en løsning. For eksempel en som monteres i tak litt utenfor skapdørene og rettes inn mot skapet.

Ha det også i bakhodet at det kan være smart å ha en lampe til soverom som du kan bruke om natten uten å vekke en eventuell partner dersom du må opp en tur. Og som hjelper deg å unngå å slå tåa i den dørstokken eller sengekanten som alltid er så vanskelig å se i mørket.

Farger på soverommet

Ellers står du fritt til å velge akkurat det som passer deg og din interiørstil for øyeblikket, enten du har hotellstil eller nordisk stil med naturfarget belysning. Velg veldig gjerne farger på soverommet siden fargene du velger til hjemmet påvirker energinivået ditt. Velg rolige, svale farger som får pulsen til å slå saktere på soverommet. Grønne nyanser er delikat og avslappende, og blått er svalt og beroligende. Beige, hvitt og grått hjelper også til å roe ned.

En sort hule er fremdeles populær til soverommet, bare husk på her at mørke farger vil kreve flere lamper og høyere lumen enn de lyse fargetonene. Vi ønsker deg lykke til med din prosess for å finne lampe til soverom, spør oss gjerne om du lurer på noe!