kongle lampe

kongle lampe kobber
kongle lampe Aluvia

Kongle lampe er til tross for sin høye alder fremdeles en av de mest populære lampene folk søker etter. Det finnes nå en rekke ulike typer lignende lamper ute på markedet, i en rekke ulike farger og materialer.

Den originale kongle lampen

Den originale kongle lampen ble designet av Poul Henningsen for Louis Poulsen i 1958 til Langelinie Pavilion i København. Den populære designlampen—som egentlig heter PH Artichoke—er et kjært barn med mange navn og blir i tillegg til kongle lampe også kalt PH Kongle eller artisjokk lampe. Den har med rette blitt et designikon, og er et forholdsvis kostelig et sådan.

Det er ikke alle som har mange hundre tusen å bruke på en taklampe, men heldigvis finnes det alternativ som ikke koster skjorta! Hos designbelysning.no finner du flere lamper i kongle lampe stilen, for så vidt en kongle lampe kopi, som er langt rimeligere enn den fra Louis Poulsen.

De fleste kommer fra det danske selskapet UMAGE og har tre ulike design i to ulike størrelser.

Konglelampen Silvia

Er UMAGE, da kalt VITA Copenhagen, sin første kongle lampe og selskapets aller første lampedesign. Den er laget av polypropylen og kommer i 50 og 32 cm i diameter. Den har de karakteristiske organisk trekantformede bladene og er inspirert av skogen—derav navnet Silvia som betyr nettopp det på latinsk.

Lampen blir stadig oppdatert i fargeutvalget og kommer i en rekke ulike metalliske og nøytrale farger, selv om den mest populære kongle lampe hvit er den som selger best også den dag i dag. Silvia har også blitt en moderne klassiker og er et rimelig alternativ til PH Artichoke siden den ligger med en pris under 1000-lappen.

Conia – lampen som ligner en kongle

Conia finner sin inspirasjonskilde i den delikate formen til furukonglen og er etter vår mening kanskje den lampen som passer best til å få navnet kongle lampen. På lik linje med PH Kongle kan du heller ikke på denne lampen se lyskilden uansett hvilken retning du ser lampen fra.

Conia kommer i to størrelser, 36 og 49 cm i høyden og for øyeblikket tre ulike farger, en av dem en original kongle lampe kobber. Den har de samme bladene som Silvia og er også laget av polypropylen. Konglelampen Conia er en av UMAGE sine eldste design som fremdeles dekorerer rom i alt fra en ung voksen sin første leilighet til det godt etablerte eldre paret sin hytte. Den er mellom annet brukt i verdens høyeste trehus. Samme prisklasse som Silvia.

Aluvia – artisjokklampe med blader av aluminium

Aluvia er et nyere design i kongle lampe familien, men den spiller på lag med designen til Silvia. Aluvia har derimot geometriske blader laget av aluminium og er både lett og stødig på samme tid. Aluvia kommer i to størrelser, 40 og 59 cm i diameter, og en rekke spreke farger for de som elsker å fargesette sitt hjem, samt mer vakre nedtonede varianter. Dette er en lampe som er hakket mer eksklusiv enn Silvia og Conia og koster noen få tusenlapper.

kongle lampe hvit
kongle lampe Silvia og Conia

Alternative natur lamper

Dersom du liker stilen til kongle lampen og lamper med sterke designelementer hentet fra naturen, må du gjerne også sjekke ut Carmina som er nok en lag-på-lag lampe i uknuselig plast. Innen temaet natur lamper må du også gjerne ta en titt på Acorn som er formet etter en hasselnøtt. Begge fra UMAGE.