Lampe til Hytte

Nå om dagen er det mange som reiser til hytta for å slappe av og nyte naturen. For deg som trenger en ny lampe til hytte, har vi samlet noen gode råd til deg.

lampe til hytte med skjerm i ull
lampe til hytte i tre

Hyttens historie

Nordmenn er glade i friluftsliv og de er glade i hyttene sine. Å eie en hytte er et statussymbol som ligger dypt i den norske folkesjela, uansett størrelse og grad av bekvemmelighet. Hytta slik som vi kjenner den i dag er ikke lengre det den engang var. Det har skjedd store endringer de siste tiårene i både størrelse, innhold og nabolag.

På 50-tallet ble hytter mest brukt til jakt, fiske og bærplukking og i liten grad rekreasjon. Det var ikke før på begynnelsen av 60- tallet hytta ble et sted man brukte fritiden sin. Allerede på 70- og 80-tallet begynte man å få innlagt vann og avløp. Fra jappetiden og utover ble også størrelsen på hyttene betraktelig større. Nå til dags finner man både innlagt vann og strøm på de fleste fritidseiendommer, og det er ikke lengre like langt mellom hver hytte. Om du er en av de som ikke må gå til bekken etter vann og som bare kan skru på en bryter for å få lys i din lampe til hytta vil vi gjerne gi deg noen tips til hvordan du kan belyse også dette stedet.

Stil på interiør og hyttebelysning

Når det gjelder stil på interiør og hyttebelysning vil de fleste gjerne ha et litt annet utrykk på hytta enn hjemme. I første halvdel av 1900-tallet kjøpte man vanligvis ikke møbler til hyttene, man brukte gamle ting man ikke lenger ville ha hjemme, eller møbler som hadde gått i arv. I dag er det ikke lengre slik, hyttene skal være like stilrene og påkostede som boligen. Det er likevel vanlig med en litt mer rustikk stil uten at det nødvendigvis ser ut som om den er hentet ut fra Norsk Ukeblad på 60-tallet. Ofte gjenspeiler hytte-trendene akkurat de samme trendene som resten av samfunnet. Men de er gjerne filtrert gjennom et visst bonderomantisk eller naturromantisk lys. Hvilken type stil man har kommer også an på hvor mye midler man har å bruke på hyttebelysning og interiør.

hyttebelysning_englehvitt
belysning på hyttekjøkken_casachicks
lampe til hytte_casachicks
hyttelamper til stue_casachicks

Hyttelamper i tre

Det er mange som velger å gå for den nordiske stilen til sitt hytteinteriør. Denne lyse og minimalistiske stilen med toner i beige, greige og andre naturfarger kler den moderne norske hytten. Dersom dette er din stil må du gjerne vurdere hyttelamper i tre. Lamper i treverk kommer ofte i naturlig lyst, valnøttbrunt og sortlakkert treverk. Sjekk ut lampemerker som danske UMAGE og polske Nowodvorski Lighting for flotte lamper til hytte i tre.

Lampe til hytte med skjerm i tekstil eller metall

I tillegg til hyttelamper i tre er lamper med fløyelsskjerm et populært valg for lampe til hytte. Det myke og stemningsfulle materialet oppfordrer til kos og hygge og gir et behagelig lys. Vurder også gjerne andre lamper med skjermer i tekstil. Lin er et materiale som vil kle den norske hytta, se gjerne på Soft Plafond som er en populær plafond i stoff. Du får den ikke bare i lin, plafonden kommer også i et meget vakkert ullstoff i nydelige farger.

Om du vil ha en helhetlig serie med lamper er UMAGE Aluvia en elegant og naturinspirert serie lamper. Skjermen er skapt med blader i aluminium i en rekke ulike farger og to størrelser. Du kan velge ulike tilbehør til skjermen slik at du kan bruke den både som taklampe, gulvlampe, bordlampe og vegglampe. Aluvia vil forsterke det vakre i ditt interiør, gjøre hytta di koselig, stilig og raffinert, samtidig som den gir deg et snev av naturen inn via dens organiske form. Med en rekke ulike fargevalg tilgjengelig på denne ikoniske lampeskjermen øker også muligheten for å legge til ulike levende nyanser av naturen til ditt interiør. Tilsvarende design fra samme lampeprodusent er klassiske Silvia og Conia som er laget av plast.

Dersom det er sorte metallamper og åpne lyskilder som er din favoritt, bør du ta en titt på Danza og Suus fra Lucide. Lampene har runde og firkantede rammer av metall med sort fargeutførelse og er fremdeles en populær type design. Slike metallamper kan passe i en rekke stiler fra det mørke og minimalistiske til den mer klassiske hyttestilen.

Hyttelamper til stue

Uansett hvilken stil du velger, når det gjelder hyttelamper til stue er det de samme reglene for belysning som gjelder hjemme. Husk at man alltid burde ha muligheten til å bruke minst to ulike lyssettinger. Funksjonell belysning til generell belysning og stemningsbelysning for dekorasjon og kos. En generell regel er å bruke mange lampepunkter. Da kan du selv velge hva du til enhver tid vil belyse, eller ha alle lamper slått på for å få godt arbeidslys. Velg belysningspunkt på alle vegger for å forsterke romfølelsen. Har du en hyttestue hvor det er høyt under taket er det fint å velge en litt stor og dominerende pendellampe.

En viktig ting å nevne om lamper til hytte er bruken av levende lys. Stearinlys er jo stemningsfullt, men potensielt brannfarlig. Om man vil unngå brannfaren med levende lys finnes det en rekke batteridrevne lamper på markedet som man kan bytte til. Designbelysning.no har mellom annet en del LED-lamper med ekte vokslys. De er utrolig koselige og realistiske!

Riktig belysning på hyttekjøkkenet og over spisebord

Å ha flere lyssettinger for ulike stemninger og funksjoner gjelder også for lamper til kjøkkenet på hytta. Pass på å ha bra arbeidsbelysning over benker, komfyr og vask. Tenk også på å velge riktig fargetemperatur på lyskildene slik at maten ser delikat ut. De fleste nordmenn liker at det går mot det varme lyset (2700 Kelvin), men det er ikke alltid at dette ser best ut. Spesielt ikke hvis du har mye varmt treverk på hytta. Prøv gjerne heller lyskilder på 3000 Kelvin og oppover. På arbeidsflater kan det lønne seg å ha en kaldere temperatur (4000 Kelvin).

Lamper over spisebord på hytta bør tilpasses formen på bordet og henge 55-70 cm over bordflaten. Det er fint å se hverandre selv om man sitter på hver sin side av lampen! En hengelampe som er justerbar i høyden er også svært praktisk. Pæren bør ikke være synlig i lampen, slik at man unngår blending. Dersom du ønsker å bruke hyttelamper hvor pæren er svært synlig og en del av designet, pass på at lampen og lyskildene er dimbare. Vi anbefaler å kjøpe LED filamentpærer til alle hyttelampene. Dersom man velger opalhvite, røykfargede eller andre fargede lyskilder vil de blende mindre enn klare.

Soveromslamper på hytta

Et tips til soveromslamper på hytta dersom du liker den litt retro stilen i moderne variant er Belid Vippa eller Nowodvorski Oslo og Wing. Disse lampene har den klassiske vippeskjermen hvor du kan velge om lyset skal føres nedover eller oppover veggen. Dersom du liker å lese en bok på senga, ta en titt på vegglampe soverom. Her finner du flere leselamper som vil være perfekt til hytta. Ofte er jo soverommene litt mindre på hytta, da lønner deg seg med veggmonterte lamper heller enn de som står på nattbordet. Er du heldig og har god plass finner du også nattbordslamper hos oss, både for de som liker å lese og de som ikke har behov for godt leselys.

Utendørs hyttebelysning

Når det gjelder utebelysning selger vi mest vegglamper til hytte. Taklamper til hytte blir også brukt. Å montere utelamper på hyttevegg har flere funksjoner. Det lyser opp ditt uteområde slik at du kan se området rundt hytta bedre, gjester vil bli møtt på en hyggelig måte og det kan skape et vakrere bygg med fokus på detaljer som du ønsker å fremheve. Utendørs vegglamper på hver vegg kan minske sjansen for uønskede gjester og forhindre innbrudd. Plassering av utelamper på hytteveggen bør sees i forhold til hvor mange vinduer man har, hvor høy hytta er og hva du vil belyse utenfor fasaden.

Har du få vinduer kan du gjerne montere en mellom hvert vindu for at du skal kunne se hva som skjer utenfor begge vinduene. Har du et langt bygg kan dette bli litt voldsomt og det holder med et par-tre veggmonterte utelamper per langvegg. Men bruk helst flere lamper til hytte med lavere lumen på lyskilden, heller enn få lamper med høy lumen. Dette gir bedre spredning av lys og mindre irriterende sterke lyskilder som vil blende naboer og andre. Pass på å ikke la de utendørs hyttelampene stå på hele tiden. Dette vil være ugunstig for dyrelivet i området.

Hytte ved havet—bruk saltvannsbestandige lamper

Dersom du er på jakt etter en utendørs lampe til hytte ved havet, må du velge lamper som tåler saltvann. Designbelysning.no har en egen kategori for slike lamper. Saltvannsbestandige lamper produseres i materialer som betong, galvanisert, rustfritt og pulverlakkert stål eller aluminium. Lamper til hytte ved sjøen finner du blant annet fra svenske Belid. De produserer sine lamper i Varberg i Sverige og har lang og god erfaring i å lage kvalitetslamper. Du finner også et utvalg av lamper til saltvannsmiljøer i Coastal-serien til Astro Lighting hos oss. For den komplette serien kan du titte innom denne britiske produsentens nettside.

Til uteområder som terrasse, veranda og hage kan det i tillegg til vegglamper, taklamper og lyktestolper være fint å ha noen bærbare lamper. Flyttbar hagebelysning som lysballer og utendørs bordlamper er et perfekt valg både hjemme og som lampe til hytte. Her kan du spare penger ved å ta med deg dine hagelykter hjemmefra.

Vi kan skaffe din neste lampe til hytte

Vi håper du fant noen gode råd for lampe til hytte. Dersom det er noe du lurer på, er det bare å spørre oss! Og husk: finner du ikke det du leter etter i nettbutikken vår, betyr ikke det at vi ikke kan skaffe det! Så lenge vi har andre lamper fra merker du liker og at lampen ikke er utgått av produksjon, kan vi skaffe den for deg. Sjekk gjerne utvalget av lamper til hytte fra for eksempel Nowodvorski Lighting, Belid Lighting Group, Hudson Valley Lighting Group og Globen Lighting. Vi ønsker dere alle en riktig fin sesong på hytta og rikelige mengder med hyttekos!