Lampe til Hus og Hage

Lampe til hus og hage er omtrent et like vidt tema som lampe til innendørs bruk er. Men hvor de fleste av oss har både bad, stue og kjøkken, er det ikke alle som har både balkong, terrasse og hage. Designbelysning.no har jobbet med belysning i en årrekke og har gode råd til alle rom—både inne og ute. La oss starte innerst og jobbe oss utover. Fra lampe til hus—nærmere spesifisert til fasade og inngangsparti—via utendørs bygg tilknyttet huset over til hvordan du kan lyssette din vakre hage.

lampe til hus og hage
lampe til hus og hage

Lampe til hus—og alle uterom tilknyttet huset

Lampe til husvegg og fasade

Å montere utelamper på husvegg har flere funksjoner, det lyser opp ditt uteområde slik at du kan se området rundt huset bedre, gjester vil møte et innbydende hjem og det kan skape et vakrere bygg med fokus på detaljer som du ønsker å fremheve. Utendørs vegglamper på hver vegg kan minske sjansen for uønskede gjester og forhindre innbrudd. Plassering av utelamper på ytterveggen bør sees i forhold til hvor mange vinduer man har, hvor høyt huset er og hva du vil belyse utenfor fasaden.

Har du få vinduer kan du gjerne montere en mellom hvert vindu for at du skal kunne se hva som skjer utenfor begge vinduene. Har du et langt hus kan dette bli litt voldsomt og det holder med et par-tre veggmonterte utelamper per langvegg. Men bruk helst flere lamper med lavere lumen på lyskilden, heller enn få lamper med høy lumen. Dette gir bedre spredning av lys og mindre irriterende sterke lyskilder som vil blende naboer og andre.

Dersom du har et høyt hus må du gjerne også bruke utendørs vegglamper i 2. etasje også. Men dette er ikke like viktig som i 1. etasje og er mer en vakker detalj på fasaden enn en viktig funksjon. Her er det viktigere med utelamper dersom du har en balkong eller altan. Altan og balkong belysning kommer vi tilbake til litt senere.

En fin måte å belyse mer av høyden på huset er å bruke lampe til hus som lyser både opp- og nedover husveggen, såkalte up/down lamper. Da vil du få et vakkert skinn oppover fasaden uten å behøve å montere lamper i 2. etasje.

Hvilken stil skal jeg velge på utelampene?

Velg stil på lampe i forhold til hvilken fasade bygget har og hvordan omgivelsene ser ut. Ikke velg en minimalistisk og stilren lampe til eldre bygg med stabbur og låve på tomten. Her er det bedre å gå for litt klassisk stil, men du må gjerne velge moderne varianter av eldre lampedesign. Dersom du har nummerskilt på husveggen, monter gjerne en lampe ved dette, eller velg en vegglampe hvor dette er en del av designen.

Belysning til inngangsparti

Ved hjelp av lyset kan du guide dine besøkende til en varm og koselig velkomst. Det er fint å vise de besøkende tydelig hvordan de skal komme seg til inngangen med en visuell markering. Busker og hekker ved inngangen belyses gjerne med spotter nedenfra, og du kan felle inn spotter i murveggen. Har du brostein får man en veldig fin visuell markering med uplight eller pullerter som viser deg frem til inngangen.

Sørg for å ha ekstra belysning ved inngangsdøra, her fyller lyset også en praktisk funksjon. Det vil bli lettere å finne frem dørhandtak, nøkler og selvfølgelig også å se hvem som kommer på besøk dersom lamper er plassert riktig. Pass på å ikke montere lampe til hus ved ytterdør slik at du skygger for nøkkelhullet, men la lyset slippe inn foran deg eller fra siden. Her vil både utendørs vegglamper og taklamper fungere. Velg etter hva som passer best til ditt inngangsparti og som samtidig ikke blender deg. Gå gjerne for vegglamper med skjerm eller avskjermede deler som leder lyset nedover.

Dersom du har plass til det er det veldig hyggelig med en eller flere LED-baller eller lanterner ved ytterdøra. Dersom du kjøper en hagelykt har du ofte også mulighet til å pynte den for sesongen. Kanskje med en nisse eller LED vokslys til jul, en svibel til påske og en liten potte med lyng til høsten? Eller en liten Baphomet-statue for å skremme unna de som har lyst til å fortelle deg om et tros- eller livssyn som du ikke liker?

lampe til hus og hage: hagelykt inngangsparti
lampe til hus og hage: LED-ball inngangsparti

Lamper til uterom som er i høyden

Dersom du bor i en leilighet med balkong eller har altan over inngangspartiet eller andre deler av huset har du så klart samme valg som til andre deler av husveggen. Her vil vegglamper være hovedvalg til et opplyst uterom. Velg gjerne innfelte lamper dersom du har dårlig plass. Balkong belysning vil jo komme litt an på om du eier eller leier i et borettslag som har samme utelamper på hele fasaden. I så fall vil flyttbar hagebelysning som lyslenker, utendørs bordlamper og hagelykter være din venn for å få et koselig uterom. Det samme gjelder for altan belysning. Siden en altan ikke er overbygd, vil du også her finne mer å velge i dersom du tar turen innom hagebelysningen.

Om du skulle behøve noen nye lysslynger til å pynte balkongen eller altanen med, finner du flere typer å velge mellom i vår nettbutikk. Partyslynger øker kosefaktoren og gir deg et hyggelig uterom hvor du kan fremheve detaljer du liker. Om du skal bruke slyngene under åpen himmel er det viktig at du bruker slynger som du finner i kategorien partyslynger i vår utendørsbelysning, da disse har en høy IP-grad og tåler å bli utsatt for vann.

Lysslynger passer også veldig bra langs gjerder og under rekkverk. Da får man lys som er indirekte og som skaper stemning, samtidig som det leder blikket. Når man arbeider med belysning, er det alltid fint å integrere belysningen i konstruksjoner der dette lar seg gjøre. Det skaper mer rom og stemning om man gjemmer lysslyngen så den ikke syns.

Lampe til veranda

Har du derimot en veranda som er overbygd kan du også montere utelamper i tak. Før var det lite å finne av hengende utelamper, nå finnes det flere ulike vakre og funksjonelle utependler å velge i. Plasser en stor og vakker hengende utelampe over ditt utebord, eller et par smalere utependler i et hjørne.

Om du har muligheten til det, så kan du gjerne montere noen downlights i taket på verandaen for å ha en grei grunnbelysning. Utenpåliggende taklamper er også et godt valg om du ikke vil eller har plass til hengende lamper. Suppler helst med andre, mer dekorative lamper til verandaen.

Dersom du skal bruke lyslenker under tak kan du faktisk slippe unna med de fleste typer slynger, men vær klar over at slynger du finner i vår innendørs kategori ikke er ment til å brukes der det er høy luftfuktighet og vil derfor ikke kunne holde like lenge. Det er flere bærbare bordlamper som fint kan tas med ut, men som ikke er ment til å stå ute hele sesongen. Dette er viktig å tenke på mellom annet i forhold til garantien på lampen.

—Se alle utendørs taklamper

Lampe til terrasse

Mange har et uteområde direkte knyttet til huset som også har adkomst fra terreng. En terrasse har gjerne utgang fra stue og sees ofte på som en forlengelse av stuen. Det kan derfor ofte lønne seg å bruke dempet belysning for å skape en koselig og lignende atmosfære. Ha gjerne flere og mindre punkter med lavere lumen eller dimmemulighet, enn en stor lampe med mye lys. Vi kan gjerne bruke uplight langs vegger og som avslutning hvor terrassen stopper. Dersom du har en trapp med flere enn to-tre trinn anbefaler vi å montere nedfelte spotter i trinnene eller innfelt i veggen. Siden en terrasse ikke er overbygd er det lite å hente på utendørs taklamper. Men fordi den er koblet både til hus og hage finnes det mange valgmuligheter. Skap ulike soner fra inne til ute, samtidig som du har en rød tråd gjennom stilen av lamper.

For å få omgivelsene til å virke lysere og varmere belyser vi gjerne planter og dekorative ting. Vurder gjerne plantekrukker med lys—LED-krukker—der slår du to fluer i en smekk. Skal du ha hagefest eller bare pynte opp terrassen, vil også lysslynger og hagelanterner garantert være et blikkfang. De har en rekke ulike bruksområder og kan brukes til å dekorere balkongen eller paviljongen, ramme inn terrassen, lyse opp over inngangspartiet, belyse trær og busker eller plasseres i store krukker med ulike typer planter. Eller hvor som helst av andre steder i uterommet du måtte ønske å lyssette. Det finnes nå utallige lamper for å friske opp i utebelysningen, vi har et rikt utvalg av lampe til terrasse. Velg mellom store gulvlamper, dekorative vegglamper, bærbare bordlamper, lysslynger, LED-baller og LED-krukker i vårt sortiment.

Lamper til pergola

Siden en pergola kan bygges både i tilknytning til huset og ute i hagen skal den få lov til å avslutte delen om lampe til hus. Før var det nok mer vanlig med en pergola ute i hagen til dens originale formål—å være et klatrestativ for slyngplanter. Nå ser vi mer og mer av pergola i tilknytning til husvegg, og ikke nødvendigvis overgrodd av planter. Uansett hvilken formål du har for din, er dette et bygg det er verdt å lyse opp.

Siden du har mulighet til å montere lampe til pergola i høyden syns vi det vil passe utmerket å henge opp lysslynger i strukturen. Gjerne lysslynger med store globepærer som vil syns godt, men også mindre lyspærer som kan gjemmes i løvverket vil ta seg godt ut. Du må også gjerne montere en hengende lampe dersom du har sitteplass under din pergola. Lamper som Bali og Borneo fra Globen Lighting leveres som skjerm i rotting. De selges med separat oppheng som er en lang ledning med støpsel i ene enden og lampesokkel i den andre. De vil være gode alternativ til lampe i pergola.

Dersom din pergola er mest ment for dine planter vil det være naturlig å lyse den opp utenfra. Spotter og lampe på spyd med lys rettet mot løvverk vil sees vakkert ut både inne fra huset og under strukturen.

partyslynge til hagen
lampe til hus og hage: utependel pergola

Noen ting å tenke på når vi skal velge utebelysning

Sjekkliste utendørsbelysing

  • Lampene må være godkjent for utendørs bruk—tetthetsgrad/kapslingsgrad må minimum være IP44 dersom de ikke er montert under tak. IP21 er beskyttet mot dryppende vann og IP23 er regnsikker, hvor IP44 tåler vannsprut fra alle kanter. Dette betyr ikke at de tåler å bli spylt, da må du opp i IP55 og videre til IP66 for høytrykksspyling. For bakkebelysning utsatt for mye nedbør anbefales det IP67.
  • All belysning som kobles til strømnett må ha jordfeilbryter
  • Husk at dyrelivet i området kan være avhengig av nattemørke når de jakter etter mat, ikke la alt lys stå på hele døgnet!
  • Husk at eventuelle naboer kan sjeneres av lyset
  • Noen lamper og lyskilder kan styres med sensor slik at de skru seg av og på etter dagslyset
  • Hva du vil skal belyses og hva som helst skal skjules
  • Husk at hagelys ikke bare er til for å lyse opp når du er ute, eller gi et godt overblikk, det er også fint å kunne sitte inne og se på fremhevede detaljer og flotte skyggespill der ute.
  • Prøv deg frem på forskjellige steder i hagen. Bruk en lampe du har fra før (f.eks. en skrivebordslampe) og en skjøteledning og se hva som ser best ut. Prøv med skjerm og uten for å se hvor du skal rette lyset. Om du ikke har skjerm, lag en av papir eller noe annet du har liggende!
  • Alle hager vokser, ikke glem å plassere belysningen etter det.
  • Tenk gjerne på om du vil belyse hagen både om vinteren og sommeren. Hvor tiner snøen senest, er det mye vind på dette hjørnet, har du kveldssol eller morgensol?
  • Bor du ved havet? Da må du kjøpe lamper som tåler saltvann!
  • Kost på deg kvalitets-produkter, det tjener du på i lengden

Lampe til hage—slik får du din flotteste hage!

Det er en del ting en skal tenke på når man skal velge lampe til hage. God hagebelysning har som regel to funksjoner. For det første så skal vi fremheve hagen med effektbelysning. Dette gir deg også et godt overblikk over hagen din etter mørkets frembrudd. Med riktig lyssetting kan du få et enda penere inntrykk, fremhevede detaljer og flotte skyggespill i hagen.

Start med å velge ut det du vil belyse i hagen din og for hvem. Er det veien mot huset? Er det tomtegrensen og innover du vil at andre skal se? Hva vil du selv se innenfra? Kanskje trenger du lampe til blomsterbed eller å lyse opp dine fineste små trær og busker? Dersom du har en pergola eller en platting ute i hagen er det naturlig å belyse dette uterommet.

Lamper til garasje, bod, dukkehus, paviljong og drivhus

For små bygg som en bod, et dukkehus eller en paviljong må du gjerne montere samme lamper som du har på huset fremfor å la dem forsvinne i mørket. Det samme gjelder lampe til garasje. Har bygget vinduer vil det gi liv til bygget om du belyser dette innenfra. Man kan også bruke spotter for å belyse deler av bygget utvendig. Har du garasje med innkjørsel er det også naturlig å bruke stolper eller pullerter for å lyse opp og lede deg inn.

Den grønne bølgen gjør at det er flere av oss som nå har drivhus eller veksthus i hagen. Dersom du også bruker drivhuset som sitteplass vil en lysslynge eller to være med på å sette stemningen. Her må du også gjerne kjøpe inn en utendørs bordlampe som kan tennes i de sene sommerkveldene. Dersom du er heldig nok til å kunne bruke drivhuset til å avle frem stiklinger om våren behøver du egnet plantelys. Her bør du helst lese deg opp på nanometer og lysspekter, men du kan også komme unna med lyskilder med kaldt lys (gjerne 6400 Kelvin) og en timer.

Utelamper som belyser tre og busker

Ved å belyse små tre og busker riktig får du en flott ramme rundt hagen din slik at den blir et flott visuelt syn. Trær og busker kan belyses fra alle mulige vinkler og på mange forskjellige måter. Bruk gjerne uplight, spotter eller spyd fra bakken som vil belyse stamme og nedre del av treet. Dette vil dra fokuset nedenfra og opp og passer meget fint til små hengetrær. Lamper som lyser nedenfra og opp på planter vil også kaste et fint skyggespill på vegger og gjerder. Små busker og trær kan også belyses ovenfra slik at man får skyggeeffekter på bakken.

Lyslenker og dekorasjonsslynger er også en fin måte å belyse busker og trær. Det finnes utallige varianter, fra fargerike partyslynger til mer nøytrale lysslynger. Lysslynger med store pærer og små lyskilder. Med strømledning, batteripakke eller solcellepanel. Her er det bare å velge ut ifra om du vil ha en rolig harmonisk farge på lyset, eller skikkelig partystemning med fargede pærer. Prøv deg gjerne frem først med en spot og en skjøteledning før du bestemmer deg for plassering. For deg som helst vil belyse dine trær året rundt, har vi best erfaring med Trend Collection sitt lysslynge utbyggingssett. Disse lysslyngene kan du skjøte på i flere lengder og fint henge opp og la bli over vinteren. For deg som er opptatt av miljø vil vi absolutt anbefale deg å bruke dine juleslynger og sommerslynger om hverandre!

Lyssett ulike soner i hagen

Uansett om du har en stor hage med mye plass eller bare en liten balkong, er det bra å ha flere lyspunkter for å kunne fremheve elementer du liker og for å skape følelsen av ulike rom eller soner. Kjøp et par blomsterkrukker med lys og noen dekorative hagelykter og plasser de på utvalgte steder rundt om i hagen eller på balkongen. Har du hageplanter så bruk jordspyd foran favoritt-plantene dine eller til å merke stier og bedd. LED-baller i ulike størrelser er også en meget dekorativ måte å skape stemningsfulle soner i hagen. Flere av disse kan også brukes om vinteren, det samme gjelder LED-krukker (potteplanter med lys).

Til slutt vil vi også høyst anbefale å bruke stolper og pullerter ute i hagen. Små pullerter er veldig fine til å markere bed, stier og innkjørsel. Større lyktestolper er meget dekorativt ute i hagen. Stolper og pullerter kommer nå i en rekke ulike design og størrelser. Alt fra små, minimalistiske pullerter med rette former til mere klassiske lyktestolper med krimskrams og store glasskjermer. Gå for stilen du liker best, men sørg for at den matcher hvilken type hus du har og din fasade belysning.

Velg LED til hagebelysning

En flott hage trenger mye stell og vedlikehold—dette gjelder ikke bare for plantene. Lys og lamper til hagen må også vedlikeholdes og kontrolleres. Derfor anbefaler vi LED-pærer til lamper som skal monteres ute slik at du får mer tid til å stelle med plantene dine. Ikke bare sparer LED-lyskilder deg på strømforbruket til hagebelysningen din, de sparer deg også tid på vedlikeholdet. LED er den mest energieffektive lyskilden på markedet som også har den lengste levetiden av alle andre lyspærer.

En riktig god LED-pære har en levetid på 25–50.000 timer, men de som holder halvparten så lenge kan også være veldig bra. Pass på å kjøpe kvalitet på pærene, ofte har de rimelige pærene dårlig elektronikk som vil svikte lenge før diodene har brukt opp sine timer. I tillegg er det mange billigvarianter som flimrer, har dårlig fargegjengivelse og taper kvalitet over tid.

Hagebelysning er ment som effektbelysning og man trenger derfor ikke å bruke så høy watt-styrke for å få en bra effekt. LED-pærer kommer med ulike sokler i flere varianter, fra helt enkle til skikkelig vakre filamentpærer som tar seg veldig godt ut i lamper med klart glass. Har du utelamper med opalhvitt glass bør du bruke opale/hvite pærer for å unngå skygger i glasset. Lyset spres mye jevnere og finere på denne måten.

Hvilken Kelvin er best til hagebelysning?

LED-lyspærer og lamper med integrert LED kan også hjelpe til med å fremheve fargene på plantene i hagen din. LED-pærer finnes i forskjellige fargetemperaturer, kalt Kelvin (K). Jo lavere Kelvin-temperatur en pære har, jo varmere er lyset. Designbelysning.no har LED-pærer fra 2100K (veldig varmt og gyllent lys) til 6500K (kaldt og klart lys). Ved å bruke riktig fargetemperatur vil man kunne klare å fremheve plantene på en mye bedre måte. Man får en bedre dynamikk i hagen. Lyse planter som hvite roser, bjørk o.l. kommer best frem i hvitt og kaldt lys. Planter med varme farger som røde roser, villvin o.l. vil få fargene sine fremhevet når man bruker varmt lys.

Saltvannsbestandige lamper

Det er også viktig å vite at om du bor nærme saltvann, er det ikke alle lamper som tåler dette. Har du bygg som skal lyssettes som er utsatt for mye vær og vind nærme saltvann må du kjøpe saltvannsbestandig. Vi har en egen kategori for deg dette gjelder og anbefaler utelampene fra svenske Belid og britiske Astro. Astro anbefaler å bruke salvannsbestandige lamper i en radius på 8 km unna kysten og har en egen serie—Astro Coastal—hvor de gir deg ti års garanti på lampene med utskiftbar lyskilde (standard tre år på integrert LED).

Mangel på strømuttak? Bruk solcellelamper!

I dag finnes det mange lamper til hage som går på solceller og har batteri som lader seg selv ved hjelp av solen. Dette er praktisk med hensyn til deg som har få strømuttak utendørs eller bare ikke er glad i kabler overalt i hagen. Solcellelamper kan du sette opp uten å måtte tenke på å koble de til strømnettet, men ulempen er at de ikke lyser like kraftig som lamper på strøm. Mange har også en innebygd lyssensor som automatisk skrur på lampen ved skumring og av ved soloppgang. Pass på å plassere lampene slik at de har tilgang til dagslys i løpet av dagen. Ikke plasser de i nærheten av andre lyskilder som står på om natten. Solcellelamper har som regel LED lyskilder og er et miljøvennlig valg. De varer lengst om du tar de inn om vinteren og lagrer de til neste år.

Hvilken hagebelysning kan man montere selv?

Det er viktig å tenke sikkerhet når du monterer utelamper. I hovedsak handler det om å lede vannet vekk fra strømmen. I noen tilfeller har man lov til å koble opp utstyret selv, men vi oppfordrer alle til å ta kontakt med sin lokale elektriker for å være på den sikre siden. Har du jordet stikkontakt ute koblet til en jordfeilbryter kan du fint sette opp lamper med strømkabel selv. Dersom du trenger å koble flere lamper til strøm kan du bruke skjøteledning/grenuttak som er godkjent for utebruk. Heng de gjerne opp, ikke la de ligge i det våte gresset. Når du skjøter to ledninger, skal du henge dem opp med hunnen øverst og hannen underst. Da renner ikke regnvannet inn i koppen. Hvis skjøteledningen må ligge på bakken kan du legge den i en liten plastpose.

Har du spørsmål om utebelysning?

Vi håper du fant noen gode råd for lampe til hus og hage. Dersom det er noe du lurer på, er det bare å spørre oss! Og husk: finner du ikke det du leter etter i nettbutikken vår, betyr ikke det at vi ikke kan skaffe det! Så lenge vi har andre lamper fra merker du liker og at lampen ikke er utgått av produksjon, kan vi skaffe den for deg. Sjekk gjerne utvalget av utelamper fra for eksempel Belid Lighting Group, Globen Lighting, Astro Lighting, Nowodvorski Lighting og SLV.