Taklamper

Taklamper er en meget allsidig type lamper som varierer fra mellom annet store hengende pendellamper til innfelte spotter. Taklampene er alle logisk nok montert i og ved tak, men det finnes en rekke ulike kategorier å velge mellom. Usikker på hva en plafond egentlig er? Vi hjelper deg gjennom de ulike typene!

Taklamper Pendler
Taklamper Klyngependel
Taklamper Spotter i tak
Taklamper Krystallkrone

Pendler og hengelamper

En pendel er i fysikken et legeme som kan svinge regelmessig omkring en likevektsstilling. Den svinger om en fast akse som ligger høyere enn legemets tyngdepunkt. Pendelens lengde er avstanden fra aksen—opphengningspunktet—til tyngdepunktet. Når pendelen er i ro, er tyngdepunktet loddrett under aksen. Når pendelen svinger, beveger tyngdepunktet seg i en sirkelbue. Nå har ikke pendellamper noen tendens til å svinge så mye, de har heller ikke nødvendigvis bare ett tyngdepunkt. I vår nettbutikk har vi samlet alle hengende lamper under pendler og hengelamper, også de som har flere skjermer med hver sin kabel til ett takfeste.

Pendler og hengelamper er vår mest populære kategori og den vi selger desidert flest lamper fra. Hengende taklamper er mest brukt på stue og kjøkken og passer meget godt over bord og benker. Hengelamper er også brukt andre steder hvor du har grei takhøyde, for eksempel i en trapp. De kommer i en rekke ulike størrelser og former, med en eller flere skjermer eller åpne sokler. Du kan også velge blant de fleste typer materialer som glass, metall, tekstil, plast og treverk. Vanligvis er det mulig å regulere høyden på kabelen, enten ved å gjemme overskuddskabel inne i takkoppen, eller ved å klippe den av og koble på nytt. For å gjøre det litt lettere for deg som er på jakt etter en spesifikk form, har vi også samlet lampene med lik form i egne kategorier.

— Se alle Pendler og hengelamper

Lampe over spisebord

De aller fleste hengende taklamper monteres over et spisebord på kjøkken eller spisestue. Når du skal velge hvilken type lampe som passer til ditt spisebord er det fint å tenke på formen og størrelsen på bordet. I tillegg er det fint å tenke på hva bordet brukes til og om lampen skal være en vesentlig del av rommets grunnbelysning eller ikke. Det passer best med runde lamper til runde bord og lange eller firkantede lamper til rektangulære bord. Vurder gjerne to eller flere lamper på rad.

Monter taklampen på en dimmebryter hvis bordet brukes til kveldskos slik at du kan dimme den litt ned. Dersom spisebordet brukes til lekser, hobbyprosjekter eller arbeid er det fint at du har nok lysstyrke i lampen til å se det du jobber med. I dette tilfellet er det fint at lampen fører lyser nedover mot bordet, ikke bare rundt i rommet. For arbeid ved spisebord er det viktig å supplere med andre lamper i rommet for å få god nok belysning uten å overbelaste øynene.

Tenk på hvem som bruker bordet og heng din taklampe mellom 55–70 cm over bordet slik at alle parter kan se hverandre. Prøv å unngå åpne lyskilder og blending. Dersom du liker lamper med åpne lyskilder er det bedre å bruke fargede eller opale pærer slik at man ikke får lyset rett i øynene.

— Se alle Lampe over spisebord

Stor pendel

For deg som har et veldig stort spisebord, eller vil ha et skikkelig blikkfang av en lampe i trapp eller i et stort rom med høyt tak, har vi laget en samling med de store taklampene. Store taklamper blir gjerne skulpturelle kunstverk i seg selv og tilfører eleganse til ditt hjem og interiør. I tillegg til å gi deg godt lys. Ikke alle store pendler gir deg mer lys bare fordi de er stor. Dersom lysmengde er viktig, velg en stor pendel med flere lyskilder eller en skjerm som sprer lyset godt. Vår definisjon av en stor pendel er de som har en diameter på over 50 cm.

— Se alle Stor pendel —

Små pendler / Vinduspendel

Små hengende taklamper er spesielt fine å bruke i vinduer og i mørke hjørner. Slike lamper er ofte nett og enkel i design, gjerne ikke over 20 cm i diameter. En vinduspendel burde være et kjent begrep for de fleste, men var kanskje tanken vanligere før. Eldre hus har gjerne mindre vinduer enn de moderne husene som bygges nå med store vindusflater.

Små pendler er også fine å bruke over mindre bord på stue og kjøkken, og som dekorative lamper langs vegger eller i hjørner som stemningsbelysning. Velg mellom lange sylindriske pendellamper eller lamper med skjerm i metall, glass eller tekstil alt etter hvor du vil rette lyset. Det er ikke bare stue og kjøkken som er bruksområder—slike små lamper må du gjerne bruke både på bad, soverom og i gangen.

Små pendellamper er også dekorative å montere flere på rad, for eksempel over en kjøkkenøy eller en kjøkkenbenk. De fleste lamper kan man koble sammen slik at man ikke trenger et uttak til hver i taket. Dersom dette fungerer dårlig i ditt hjem finnes det både ferdige pakkeløsninger med lamper i klynge eller på rad, og egne takfester i rondell eller skinne form hvor du kan designe dine egne lamper satt sammen av små pendler du liker.

— Se alle Små pendler —

Oppheng og stoffledninger

Dersom du liker å designe egne taklamper enten med åpne dekorative lyspærer eller ulike skjermer, kan du fint sette sammen din egen lampe ved hjelp av ulike stoffledninger og oppheng. Ett enkelt lampeoppheng er fint å bruke der du trenger litt ekstra lys, for eksempel over en grønn plante eller i en bod. Kombinert med en stor og dekorativ lyspære blir den også en vakker liten pendel.

Lampeoppheng er også praktisk å bruke som verktøy for å finne ut hvilken type belysning du skal velge til et spesifikt sted. Kanskje du skal kjøpe utelamper, men er usikker på hvor lampen skal plasseres og hvor mange du trenger? Ved hjelp av et oppheng, en pære, en skjerm laget av papp e.l. og en skjøteledning kan du enkelt flytte lyset rundt for å bedre forestille deg hvor lampene bør være.

Lampeoppheng består alltid av strømkabel og sokkel. Noen har takkopp eller baldakin, mens andre har støpsel som plugges direkte i stikkontakten. De med støpsel har også gjerne et lite plastoppheng tredd på ledningen for å kunne monteres på en takkrok. De mer avanserte av denne typen har også av/på-bryter. Det har ofte ikke oppheng med takkopp siden de er ment til å monteres i et eksisterende takuttak koblet til en bryter.

Lampeoppheng kommer gjerne med ledning i gummi eller plast, men også som dekorative stoffledninger med tekstilkabel. Ikke alle er ment til å brukes uten skjerm, sørg for at du velger en med en pen finish på sokkelen dersom dette er din intensjon. Dersom du er på jakt etter kun stoffledning, har vi noe tilgjengelig i nettbutikken. Vi kan også skaffe vakre stoffledninger via Belid Lighting Group, både enkle og tvunnet, i flere delikate farger som for eksempel gull, brun, beige, greige og rød.

— Se alle Oppheng og stoffledninger

Klyngependel

Dersom du liker taklamper med flere pendler hengende samlet fra ett punkt i tak, fins det flere ulike stiler og former tilgjengelig. Ofte er slike klyngependler satt sammen med skjermer hengende i synkende grad i en sirkel-form. De kan også henge i ulike høyder for et mer spennende uttrykk, eller være montert ut fra et midtpunkt. En klyngependel kan bestå av skjermer i klart eller farget glass, smale sylindriske skjermer i treverk eller metall, eller hvorfor ikke en i marmor? Disse taklampene passer meget godt i en stor trapp eller entré, over stuebordet eller på din moderne hytte.

— Se alle Klyngependel —

Pendellamper på rad

Dersom du skal belyse en lang flate som en kjøkkenbenk, en kjøkkenøy eller et rektangulært bord, må du gjerne se på pendellamper på rad. De har samme prinsippet som klyngelamper, men er spredt over en rett linje heller enn et sentrert punkt. Disse taklampene behøver kun ett uttak slik at du slipper å lage ett per lampe. Dette er praktisk av flere grunner, mellom annet dersom du ønsker å bytte ut lampen senere og vil unngå å måtte male taket. Vi har også valgt å legge til hengende taklamper som bare har en skjerm, men er lang og smal i formen.

— Se alle Pendellamper på rad

Lysekroner og krystallkroner

For deg som er på jakt etter eksklusive taklamper er det verdt å titte på lysekroner. Du finner både klassiske lysekroner og skinnende krystallkroner i vårt sortiment. Og det er ikke bare finstua som fortjener en lysekrone, også bad, soverom og entréer er populære rom. Krystallkroner kommer i flere ulike prisklasser og er ikke bare for de som har flust med penger. Med flere produsenter og et åpnere marked får du nå en skikkelig krystallkrone til en overkommelig pris. De seneste årene har det også kommet en del morderne lysekroner på markedet, både i glass og metall.

Plafonder

Opprinnelsen til ordet plafond kommer fra det franske språket og refererer til taket eller himlingen i et rom. Det er sammensetningen av plat—som betyr flate eller overflate—og fond—som betyr bunn eller bakgrunn—som ordet er dannet av. Takplafonder er taklamper som er montert rett oppunder taket og har en kompakt form uten hengende skjermer. Slike lamper er særdeles anvendelige og passer inn i de fleste rom både ute og inne.

Plafonder finnes i en rekke ulike størrelser og materialer, og passer både til høye og lave tak. De er nok den type lampe som er mest brukt for å få et godt utgangspunkt for god generell belysning. Sannsynligvis er de også den eneste typen lampe som mange har i små rom. Vi bruker ordet plafond for å spesifisere at det er en utenpåliggende taklampe som ikke er hengende eller innbygd.

Tidligere var det lite variasjon tilgjengelig i ulike stiler og materialer, det mest vanlige var enkle lamper med skjermer av tekstil eller glass i lav profil. Så kom også lignende lamper med skjerm i plast og akryl, men nå finnes det lekre designlamper også i denne kategorien. En plafond er ikke lengre et kjedelig valg montert på et rom du ikke bruker så ofte. Nå finner du store plafonder og utenpåliggende taklamper med særegen stil som løfter interiøret på din fineste stue.

— Se alle Plafonder

Spotter i Tak

Takspotter er et meget godt valg for deg som ønsker å lyssette spesifikke elementer i ditt interiør. Kanskje har du et vakkert maleri eller en poster/plakat som fortjener litt ekstra oppmerksomhet? Eller en stor og fin plante? Spotter er veldig fine for deg som vil ha punktbelysning, men de er ikke like bra som andre typer taklamper som generell belysning. Dette fordi de ikke sprer lyset rundt i rommet særlig godt. De er ment til å føre lyset til ett område, ikke gi fyll rundt om i omgivelsene.

— Se alle Spotter i tak

Downlight og innbyggingslamper

Downlights fungerer litt på samme måte som spotter, de fører lyset i en relativt smal vinkel nedover. Veldig bra for å lyse opp små områder og detaljer, ikke like bra som hovedbelysning i et rom. Innbyggingslamper passer meget godt til å lyse opp nisjer og innebygde hyller, skap og seksjoner. Dette får også rom til å virke større og er et godt verktøy for å spre lyset jevnt rundt om i rommet.