Lampe til Bad

Lampe til bad glasspendler ved servant franciskasvakreverden
Lampe til bad glasspendler ved speil franciskasvakreverden

*På bildene over ser du vakre Bowl glasspendler på badet til @franciskasvakreverden

Syns du det er vanskelig å finne lampe til bad? Vi har jobbet med baderomsbelysning lenge og kan hjelpe deg!

Badeværelset er stedet hvor du hver morgen møter deg selv halv-våken i speilet. Det er også stedet for å ta et varmt bad eller en dusj for å slappe av etter arbeid og trening. Og for å gjøre seg klar til en tur på byen eller kanskje ta seg en pause fra sine samboere. I nyere tid er det flere som har begynt å tenke annerledes når de innreder badet. Også når de leter etter den perfekte baderomslampen. Nå brukes gjerne baderommet som et koselig fristed med plass til å sitte og hygge seg litt. Ikke bare et funksjonelt sted hvor man går på do, pusser tenner og vasker seg. Det er kanskje ikke så rart at vi som bor i Norge bruker mer og mer penger på å innrede akkurat dette rommet. Og kanskje trenger litt hjelp til å finne ut hvilken lampe til bad som er den riktige for akkurat ditt behov.

Det er nemlig mange som syns det er ekstra vanskelig å belyse badet. Ikke bare fordi belysning i seg selv kan være vanskelig, men fordi det finnes en del ekstra krav til el-sikkerhet på baderommet. Vi vil gjerne hjelpe deg ved å sette i gang tankeprosessen rundt det å finne riktig baderomsbelysning. Her vil vi prøve vi å gi deg hjelp og gode råd til belysning slik at det blir litt lettere å velge. Nå har det heldigvis blitt et litt bredere utvalg av lamper til baderom. Du kan velge i et rikere utvalg av ulike lamper i forskjellige materialer, teksturer og varianter enn du kunne bare for et lite tiår siden hvor det meste så ganske likt ut. I tillegg er det ikke lenger en sone 3 på baderom som gir deg frihet til å velge helt vanlige lamper i denne baderomssonen.

lampe til bad
baderomslampe

*På bildene over ser du Capo Pendler fra Belid på badet til @hanneholsted

Populære baderomslampe kategorier

Hvilke lamper kan jeg bruke til bad?

Før du begynner å se på lamper er det er viktig å vite et par ting om reglene for baderomsbelysning. Reglene kommer i form av lover og forskrifter for bygg og montasje av elektriske installasjoner. Disse finnes for sikkerhetsmessige årsaker, så vel som funksjonalitet, og er viktige å ikke ignorere. Hovedregelen er at alle lysarmatur skal være fastmontert og dette må du bruke en faglært person til.

Hvilke lamper til bad kan du derimot bestemme selv og da bør du vite at regel nummer to er krav til lampen og dens oppbygning. Badet deles inn i tre fuktighetssoner basert på avstander fra vannkilder og hvor utsatt sonen er for vanndamp. Hver sone har et krav til lampens kapslingsgrad som måles ved hjelp av IP-systemet. Denne forteller i hvilken grad lampen er beskyttet mot vann-inntrengning. Alle våre baderomslamper viser til en IP-grad.

IP-grad på bad

Det finnes veldig mange forskjellige lamper som kan brukes som baderomslampe. Vi har et stort utvalg i ulike prisklasser i vår nettbutikk. Du finner egne kategorier spesialisert for vegglamper til bad, taklamper til bad, downlights og spotter—for å nevne noen. Alle disse har en IP-grad tilpasset bad. Derimot krever ikke lenger en lampe som plasseres 60 cm vekk fra dusjhjørnet, eller er plassert høyere enn 225 cm, en IP-grad for våtromssone. Dette gjør at utvalget på baderomslamper blir veldig mye større hvis du er utenfor denne sonen. Her kan du nemlig velge hva du vil. Vi vil likevel anbefale deg å tenke en ekstra gang over om du vil bruke stoffskjermer på badet. Dersom det blir mye damp i baderommet etter dusj og bad kan det være skadelig for limet og formen på lampen over tid.

Skal du derimot ha en lampe som skal stå innenfor denne sonen må du bruke en baderomslampe med tetningsgrad IP44. Det vil si at lampen tåler vannsprut fra alle retninger. Ikke ignorer denne sonen da det er veldig fint å ha godt lys også i dusjen og ved badekaret. Om du velger å plassere lys inne i selve dusj- eller badekarsonen må du opp i IP65 og nede i dusjen og badekaret må du bruke IPx7. Hvilken sone de ulike IP-gradene tilhører kan du se nærmere på i vårt innlegg om våtromssoner.

Guide til IP-grad og våtromsoner

våtromssoner bad

Se vårt innlegg på bloggen vår lystips: Guide til IP-grad og Våtromsoner

Lamper til badstue

Om du er en av de som er så heldige å ha en badstue hjemme bør du bruke keramikk- eller porselensarmaturer i dette rommet. Keramiske sokler er ideelle for bruk i badstuer da de tåler tøffe miljøer og har lang holdbarhet. Badstulampene må også være varmebestandig med herdet glass, gjerne med IP54 eller IP44. På veggen må lampen plasseres minimum 0,3 meter fra taket og 0,5 meter fra gulvet. Vi kan levere alle lamper fra Ifö Electric som er kjent for sine høykvalitetslamper til badstue og er å anbefale til dette rommet.

Populære lamper til badstue

Hvilket lys på badet?

De aller fleste av oss misliker å møtes av for sterkt lys på morgenen. Det er alltid ideelt å bruke en dimmer på baderomslampene. Det gir deg valgmuligheter med hensyn til de ulike behovene i rommet. Om morgenen eller når man skal ta et avslappende bad er det godt med mykt lys. Når sminken skal legges eller man skal barbere seg, er det greit med sterkere lys.

For at speilet skal kunne benyttes på best mulig måte bør man ha god belysning rundt så man ikke får uheldige skygger fra taklampen. Speilbelysning skal lyse opp ansiktet for å eliminere alle skygger. Den beste måten å lyse opp et speil på er fra toppen og begge sidene. Hos designbelysning.no finner du flere vegglamper til badespeilet og justerbare sminkespeil med forstørring. Pass på at du velger en lampe til bad med god fargegjengivelse (gjerne 90 CRI/Ra), i alle fall om det er her du sminker deg. Det kan lønne seg å velge LED, dette gir en bedre fargegjengivelse enn det lysrør gjør.

Det finnes mye å velge mellom når det kommer til god baderomsbelysning. Din personlige smak og lommebok er som regel avgjørende for hva du går for. Pass på å ha flere lyspunkter som du kan bruke. Flere små lyskilder sprer lyset bedre enn få store, og gir deg også fleksibiliteten du ønsker deg på badet. Vegglamper kan lage pene effekter og åpne opp rommet, slik at det dannes ulike stemninger. Det finnes noe både for deg som ønsker enkelhet og rene linjer, og for deg som vil ha det litt mer romantiske. Som for eksempel en lekker krystallkrone eller pene glasspendler. Og ja, det er helt innafor å bruke både lysekroner og helt vanlige hengelamper som lampe til bad.

Spotter til bad

*På bildet over ser du Ascoli Five Bar Spot fra Astro på badet til @mittkontrasthjem

taklampe på bad

*På bildet over ser du Chimes Pendler fra UMAGE på badet til @hanneholsted