Lampe til Hjemmekontor

Velg riktig kontorbelysning

Det blir stadig flere av oss som har et hjemmekontor hvor vi bruker en del tid. Eller så har du kanskje en arbeidsplass på hytta som du trenger å belyse. Uansett hvor du jobber fra så er det viktig at du har et komfortabelt arbeidssted som passer dine behov. Et godt bord og en god stol som gir deg en god arbeidsstilling bør prioriteres. Og ikke minst: at du har lyssatt det riktig for å spare belastning på øyne og kropp.

skrivebordslampe til hjemmekontor
skrivebordslampen Cato
kontorlamper
bordlampe med usb til kontor

Forståelse av lysets betydning for arbeidsmiljøet er viktig. Dårlig eller feil lampe til hjemmekontor kan føre til ulike helsemessige plager. Om man ikke har nok lys for å se det man jobber med, vil kroppsholdningen fort bli dårlig og fremoverbøyd. Dette skaper problemer for mellom annet skuldre og nakke. Designbelysning.no har et bredt utvalg lamper som gjør det lett å tilpasse kontorbelysningen til ditt behov og til din arbeidsplass. Godt lys på kontor er en god investering i egen trivsel og helse.

Belysningen på hjemmekontor består gjerne av allmennbelysning og punktbelysning. Ulike typer arbeid vil stille ulike krav til belysningsstyrke. Jo større krav til presisjon og nøyaktighet, desto kraftigere lys trengs. Det er imidlertid ikke alltid slik at jo mer lys desto bedre, da man må være oppmerksom på blending og reflekser. Vær også oppmerksom på at lysbehovet øker med alderen.

Taklampe til hjemmekontor

For å få god allmennbelysning på kontoret bør du ha en god taklampe. Valg av taklampe er avhengig av størrelse på rom, takhøyde og om du har skråtak eller ikke. Mange har kanskje ikke et eget rom som hjemmekontor, men bruker spisebordet på kjøkken, stue eller spisestue. Uansett hva som er din situasjon, en god taklampe til hjemmekontor er en viktig investering for et effektivt og komfortabelt arbeidsmiljø.

Velg en taklampe til hjemmekontor som er tilstrekkelig stor og kraftig nok til å gi et godt fyll i rommet. Det er også en stor fordel om lampen kan dimmes, spesielt om rommet har andre funksjoner. Da kan du dimme opp lyset når du jobber og dimme ned lyset ved andre anledninger når stemningen krever det. Det er fint å ha muligheten til å tilpasse lysstyrken etter dagslysforhold og personlige preferanser.

Selv om funksjonalitet er viktigst, kan en estetisk tiltalende taklampe også bidra til å forbedre arbeidsmiljøet. Velg en lampe som passer inn med resten av innredningen og som du trives med å se på i mange timer. En vakker pendellampe til kontoret som også gir godt lys, vil både gi glede og bedre arbeidsmiljø. Unngå pendellamper med åpne og meget synlige lyskilder, disse vil blende for mye.

Lyskvalitet er viktig

Kvaliteten på lyset er viktig for øynene og produktiviteten. LED er et populært valg for lampe til hjemmekontor. LED-lamper og lyskilder gir klart og jevnt lys samtidig som de er energieffektive og har lang levetid. Vær oppmerksom på at veldig varmt lys ikke egner seg godt som leselys, bruk gjerne høyere Kelvin på hjemmekontoret.

En god lampe til hjemmekontor bør også ha høy fargegjengivelse, målt som CRI (Color Rendering Index) eller Ra (rendering average). En høy CRI-verdi betyr at lampen gjengir farger mer naturlig og nøyaktig, noe som er viktig hvis du arbeider med grafikk, design eller fotoredigering. Verdien måles i en skala fra 0–100% og måler hvor nøyaktig fargegjengivelsen er i forhold til solens lys. Gå for kontorlamper med CRI fra 90 og oppover dersom dette er viktig for jobben du gjør.

Dersom du sitter ved spisebordet og jobber kan en lampe som Hazel Branch fra danske UMAGE være et godt tips. Denne lampen er lang slik at du dekker en stor del av bordet. Den kan også dimmes—både i lysstyrke og fargetemperatur—og har en høy fargegjengivelse.

Ved å ta hensyn til disse elementene når du velger en taklampe til hjemmekontoret, kan du skape et bedre og mer produktivt arbeidsmiljø som fremmer komfort og konsentrasjon gjennom lange arbeidsdager.

Haze Branch som lampe til hjemmekontor
lampe til hjemmekontor med dimming på lys og farge

Skrivebordslampe til kontoret

En taklampe alene er ikke nok til å dekke hele arbeidsområdet ditt. Selv om allmennbelysningen på rommet du sitter i er god, er det som regel nødvendig med mere lys direkte ved arbeidsplassen. En skrivebordslampe med arm og lampehode som kan reguleres, gjør det mulig å rette lyset akkurat dit du trenger det. Dette bidrar til å redusere skygger og gir jevn belysning over hele skrivebordet. Slik får du arbeidslys som sørger for at øynene ikke blir slitne før jobben er gjort. Enten du sitter med pensumbøkene til langt på natt eller designer prototyper.

Skrivebordslamper kommer i alle farger og fasonger for å passe inn i alle typer interiør. En av våre beste anbefalinger er lampeserien Cato fra Belid. Belid Lighting Group er et svensk varemerke som produserer sine lamper i Sverige. De har høy kvalitet i alle ledd av sin produksjon og velger du en av deres Cato-lamper har du en god venn på kontoret i lang tid fremover.

Sørg for at din kontorlampe har et ergonomisk design, slik at den ikke forstyrrer din naturlige arbeidsstilling. Det er viktig å unngå anstrengelse og ubehag i nakke, skuldre eller øyne når du arbeider. Lampe til hjemmekontor med justerbare ledd og skjermer er en viktig del av dette. Dersom du har dårlig plass på bordet må du gjerne vurdere en klypelampe eller klemmelampe. Disse kan festes på kanten av bordflaten eller i en eventuell hylle ved siden av. Et annet tips er å velge en lampe med USB til ditt kontor. Da kan du gi strøm til eller lade dine enheter mens du jobber.

Riktig kontorbelysning ved skjermen

Det er viktig at den som bruker arbeidsbordet ikke selv skygger for belysningen. En grei huskeregel er å ha skrivebordslampen på motsatt side av hånden du skriver med. Da skygger du ikke selv for lyset. Jobber du på skjerm må du også passe på at lyset ikke reflekteres i skjermen. Arbeidsplassen generelt og dataskjermen spesielt må plasseres korrekt i forhold til lyskildene for at du skal få best mulig synsforhold. For eksempel er det faktisk best å ha taklamper plassert på langs på hver side av skjermen for minst mulig blending og reflekser i skjermen.

Refleksblending kan unngås eller begrenses enten ved korrekt plassering og innretting av lysarmaturer og lamper. Du vil også minske blending ved å bruke materialer med en matt overflate. Plasser gjerne skjermen slik at dagslys kommer inn fra siden. Vindu eller sterke lyskilder bør aldri være rett foran eller bak dataskjermen, det skaper kontrastforskjeller eller refleksblending. Montering av lampe til hjemmekontor bør som sagt plasseres ut for skrivebordets sider. Lampene skal altså monteres parallelt med synsretningen mot skjermen.

Velg flere lamper til hjemmekontor

Avhengig av hvilket rom du bruker og størrelsen på det er det ofte ikke godt nok med bare en taklampe og en skrivebordslampe. En lampe til hjemmekontor, eller to, vil ikke alene være nok. For å oppnå godt arbeidslys behøver du lyspunkter på flere flater for å få godt fyll i hele rommet.

Store kontraster mellom lys og mørke kan være en stor belastning for øyet. Datamaskinen gir et kraftig blendingsfelt på et lite avgrenset område. Når man ser lenge på en skjerm blir øynene konsentrert om det lille, belyste feltet. Hviler man øynene i mørket omkring for deretter å se tilbake på skjermen er dette en belastning for pupillen som raskt vil trekke seg sammen. I lengden vil denne vekslingen føles som tretthet.

For å unngå tretthetsfølelsen, er det lurt å lyssette veggflaten bak datamaskinen. En spot fra taket rettet mot et bilde, en plante eller andre elementer i ditt interiør kan være en god løsning for å ha noe å hvile øynene på. Vurder gjerne maleribelysning eller en vegglampe med indirekte lys som lyser opp veggen rundt seg uten at du ser lyskilden.

Leselampe til gulv

En lampe til hjemmekontor på gulvet kan også være en god løsning for å gi nok belysning. Kanskje har du en jobb som involverer å måtte bruke gulvet? For eksempel om du syr klær og trenger å klippe ut mønster på en større flate enn du har arbeidsbord til. Vurder da å ha en god, justerbar gulvlampe som du kan bruke i tillegg til allmennbelysningen. Eventuelt kan du montere innfelte lamper eller spotter langs veggen for godt lys ned mot gulvet når du jobber med dette.

Selv om du ikke trenger å ta i bruk gulvet til din jobb, vil en gulvlampe hjelpe deg å lyse opp rommet nok slik at du unngår å bli trett. Ved å plassere den i et mørkt hjørne vil den bidra til den generelle belysningen i rommet slik at du unngår å bli fort sliten. Dersom dette er tilfellet trenger du ikke å velge en justerbare gulvlampe. Da vil det være bedre med som lyser godt rundt seg selv, gjerne med en opalhvit skjerm i glass. Opale glasskjermer gir jevnere belysning enn de med klart glass. Husk på å bruke hvite, frostede, eller opale lyskilder for penest skinn gjennom glasset.

—Se alle leselamper til gulv

Bedre helse og produktivitet med godt lys på kontoret

Med riktig og god kontorbelysning på arbeidsplassen bidrar man til reduserte helseproblemer, økt produktivitet og sikkerhet. Lysforholdene på arbeidsplassen påvirker hvor sikkert og raskt du kan gjøre jobben. Riktig belysning har også betydning for helse og trivsel. Ved valg av løsninger tilpasset arbeidsområdet vil energiforbruket reduseres. Når du betaler regningene eller legger siste hånd på kunstverket ditt, vil arbeidsbelysningen vår få selv de tyngste jobbene til å føles litt lettere.