Det å finne lampe til trapp kan by på utfordringer for mange. Ofte er trappa et sted hvor det er vanskelig å montere lamper grunnet høyde til tak og ujevnt underlag. Spesielt i eldre hus er det ofte heller ikke stikk eller tilgang på strøm. Dersom du holder på å pusse opp trappa er det smart å få en elektriker til å legge opp strøm til deg. Om du trenger mer lys i trappa, har vi satt sammen noen belysningsråd til deg.
Godt lys er en forutsetning for et behagelig og sikkert bomiljø. De fleste ulykker skjer i hjemmet, oftest i sammenheng med fall. En måte å redusere faren for fall er å velge god og riktig belysning. God trappebelysning er viktig for sikkerheten. Spesielt viktig blir dette ettersom man blir eldre og synet svekkes.
Det er flere ting man bør være oppmerksom på når man skal bestemme seg for hvordan man vil belyse trappa.
Hvilken trapp har du?
Å finne riktig lampe til trapp kan lett by på utfordringer. Det er viktig å ta hensyn til hvilken type trapp det er. Om du har en rett trapp, en L-trapp (90°), U-trapp (180°), en repostrapp (flatt parti midt i trappa) eller en spiraltrapp. En trapp med åpne trinn krever mindre lys enn tette trapper. Det er også viktig hvilke farger og materialer som er brukt til trappa, om de er mørke eller lyse, matte eller blanke. Og hvordan de tilknyttede rommene ser ut og er lyssatt. Det er fint å velge trappebelysning som gir deg en rød tråd fra en etasje til en annen. Ofte er trappen plassert i en entré og ofte uten tilgang på dagslys. Slike forhold krever en del lys og det krever riktig type lys.
Lyskvalitet
Dersom du har mørke farger i trappa vil du logisk nok trenge mer lys enn om du har lyse flater. Her er det viktig å lyssette flere deler av trappa og velge flere lamper til vegg eller trappetrinn. Har du blanke flater vil du måtte forholde deg til blending og reflekser. Blending er noe du bør unngå i en trapp, det øker sjansen for fall. Her bør du unngå åpne lyskilder og heller bruke lamper som har lyskilder som er skjermet. Lamper med indirekte lys er også fint til trapperommet.
Dersom du har en trapp med mye naturlig treverk er det også greit å være oppmerksom på at de varmeste lyskildene vil oppleves som gult lys. Du vil få et klarere og finere lys ved å velge litt kaldere Kelvin på dine lyspærer eller lamper med integrert LED. 4000K burde vurderes, bruk helst ikke noe under 3000K.
Dersom du har et fargerikt interiør anbefaler vi også lamper til trapp med høy fargegjengivelse. Mange lamper og pærer oppgir nå denne informasjonen. Fargegjengivelse angis i en skala fra 0–100% i enten CRI eller Ra. Tallet viser hvor likt fargene gjengis i forhold til naturlig sollys. 80 er fint nok for de fleste, over 90 er bedre for deg som syns dette er viktig.
Taklampe til trapp
Det viktigste i alle rom, også trappa, er å ha god allmennbelysning. Om du vil bruke en taklampe, så husk at den kan være vanskelig å nå. Pass på at du plasserer den over trappeavsatsen slik at du når den med en gardintrapp. Velg lamper med integrert LED eller LED-lyskilder til lampen, og velg lyskilder av høy kvalitet med god levetid. Disse vil vare lenge og gjøre at du sjelden slipper å klatre opp for å skifte de. Siden lyset i trappa oftest står på store deler av døgnet er det også fint å kunne spare litt på strømregninga. Vurder dimming også her. Det kan være fint å ha muligheten til å få et mere dempet lys, men likevel kunne se hvor du går.
Stor pendel til trapp
Om du har en stor trapp med god plass kan det også være kult å montere en stor pendellampe som syns fra begge etasjer. Siden takhøyden her ofte er den høyeste i hele huset er det mange som går for en lampe med store dimensjoner. En overdimensjonert lampe vil gjøre trappen til et attraktivt sted i huset. Det fins nå flere ulike typer å velge mellom. Kanskje er en stor lysekrone noe for deg? Eller en klyngependel med flere skjermer i glass eller treverk?
Lys opp vegg
En enkel taklampe alene er sjelden en helt optimal løsning. Selv om du velger en stor pendel. Du skygger nemlig for lyset når du går i trappa dersom lampen er montert rett over deg. Det er greit å se hvor en går, slik blir selvsagt også trappa sikrere. Det lønner seg alltid å ha mer enn en lampe til trapp. Slik unngår du å få et flatt lys. For å få en mykere og mer variert belysning er det fint å bruke et par vegglamper. Velg lamper som ikke har for dyp profil slik at du slår i de når du går eller bærer møbler opp eller ned.
Et bra tips er de rimelige Devi vegglampene som lyser blendefritt både opp og ned, men ikke ut i rommet. Ta også en titt på vegglamper fra Astro Lighting i gips, eller en serien Plastra fra SLV. Disse lampene kan males i samme farge som vegg. Eventuelt i en komplementær- eller kontrastfarge for et annet uttrykk. Slik integrerer du lampen og får en mer sømløs stil på belysning og interiør.
Trappens hovedhensikt er å bringe deg effektivt og trygt fra ett nivå til et annet. Ved å innrede deler av trappeløpet med belyste bilder, innfelte hyller eller nisjer med downlights vil du oppleve at standardtrappen blir mer enn et simpelt og kjedelig transportløp. Du kan også velge dekorative lamper til vegg med indirekte lys eller hyller med lys.
-
LUCIDE Devi Vegglampe Hvit
435 kr -
Astro Eclipse Round 250 LED 3000K Vegglampe
3149 kr -
-20%
SLV Plastra 102 Curve Gips Vegglampe
Opprinnelig pris var: 1283 kr.1026 krNåværende pris er: 1026 kr. -
Astro Amalfi 315 Vegglampe
1511 kr
Lys opp trappetrinn
Når du velger lampe til trapp, sørg for å skape gode kontrastforhold som gjør overgangen mellom hvert trinn tydelig. Det er trappebelysningens oppgave å gjøre det lett å se formen til trappen, spesielt trinnene. Det reduserer faren for å snuble og risikoen for å skade seg blir redusert.
Det aller beste tipset for å få god belysning i trappa er å lyssette trappetrinnene. Dette øker sikkerheten og er praktisk av hensyn til vandring i mørket og godt vaskelys. I tillegg vil opplyste trappetrinn fremheve trappa og gjøre den til et vakkert og synlig element i din arkitektur. Belyste trappetrinn vil hjelpe deg å skape en god atmosfære i rommet og gi et snev av eksklusivitet.
Det fins flere muligheter for å belyse trinnene. Ved bruke lamper ved eller i trinnene får trappen et svevende preg, mens trapperommet blir opplyst på en indirekte og behagelig måte.
LED-lister under trappetrinn eller gelender
Dersom dine trappetrinn tillater det er det meget dekorativt og funksjonelt å montere LED-lister i forkant under trinnene på trinn som er åpne. På stusstrinn monteres de helst på samme sted dersom du har overheng. Hvis du har avrundede kanter eller pyntelister unngå å bli blendet ved å montere i øvre kant på den lukkede delen. Bruk skjerming på listene. Det er viktig å unngå at man får lyset i øynene når man går opp trappa.
Alternativt kan du montere lyslister på undersiden eller baksiden av gelenderet. På denne måten får du belysning nedover veggen og mot trappetrinnene. Dette kan være en veldig dekorativ løsning og et godt alternativ dersom din trapp ikke tillater lys under trinnene. Dersom du har behov for LED-lys til trapp, anbefaler vi ofte LED strips i aluminiumprofil med deksel fra SLV. De kommer i flere varianter av profiler som passer til forskjellige vinkler og med ulike lysretninger. Spør oss dersom dette frister så hjelper vi deg å finne den som passer til din trapp.
Innfelt lampe til trapp
Det finnes også innfelte lamper du kan montere i trappevangen eller nede på veggen på siden av trappetrinnene. Fell inn lampene i ankelhøyde og enten på hvert trinn eller opp til hvert tredje trinn. Velg trappelamper som retter lyset litt nedover, ikke rett ut. Da treffer lyset akkurat der du vil ha det, på trinnene, ikke i øynene dine når du går oppover. Dersom du ikke har mulighet til å felle inn lamper ved trappetrinn finnes det også lignende type lamper som er utenpåliggende. Både Astro Lighting og SLV har flere ulike typer tilgjengelig, både innfelte lamper og utenpåliggende. Vi kan levere hele deres sortiment om du finner noe som ikke er tilgjengelig i vår nettbutikk.
Vinduspendel i trappa
Dersom du er heldig og har vindu i tilknytning til trappa vil ditt behov for lys være dekket store deler av dagen. Men når mørket kommer og på grå dager er det behov for mer lys. Da er et vindu en fin plass å montere en liten pendel eller to. Vinduspendler er små og nette lamper som passer inn også ved smale vinduskarmer. Alternativt kan du velge en liten lampe til vinduskarm dersom du har plass til dette. Slike lamper er også fine å erstatte julebelysningen med for å lyse opp de ellers mørke januar og februar månedene.
-
UMAGE Brighter Days Messing Quadra Lampeskjerm
829 kr -
-2%
Belid Cooper Pendel 23,5 Blank Hvit
Opprinnelig pris var: 2149 kr.2106 krNåværende pris er: 2106 kr. -
-2%
Belid Diablo Pendel Kobber
6369 kr – 7545 kr -
LOOM Raindrop LED Glasspendel 20 Blå
3057 kr
Utendørs lampe til trapp
Også utendørs trapper er viktig å belyse. Velg helst mellom innfelte lamper til vegg eller nedfelte lamper i selve trappetrinnene. Det er viktig å unngå blending utendørs også, selv om trapper ute ofte har matte flater med mindre risiko for blending. Dersom din trapp passer dårlig til dette, velg utendørs vegglamper og helst flere enn en. Kanskje kan du også vurdere en liten pullert eller portstolpe til starten og slutten av trappa. I prinsippet er det samme rådene som over som er viktig å ta med i betraktningen når du velger lamper.
Vi hjelper deg med trappebelysning
Uansett hva som er ditt behov anbefaler vi å velge flere lamper til trapp heller enn bare en enkelt taklampe. Flere punkter med lys vil hjelpe deg å se bedre hvor du går og minske sjansen for ulykker. Velg lamper med god spredning og avskjerming, unngå spotbelysning. Skulle du ha behov for hjelp er det bare å spørre!